Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Λάρισας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην τροπολογία σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας (Π.Υ.Σ.Π.Ε, Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε και Κ.Υ.Σ.Π.Ε) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε, Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε και Κ.Υ.Σ.Δ.Ε), η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη δικομματική κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. Με αυτήν παύεται, ένα χρόνο πριν τη λήξη της και χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν παρατυπίες, η θητεία των διορισμένων μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο εκάστοτε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης θα μπορεί να επιλέξει όποιους συναδέλφους εκπαιδευτικούς επιθυμεί για τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με μοναδικό προσόν την δεκαπενταετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία και προϋπόθεση να κατέχουν οργανική θέση σε σχολείο του νομού!!!

Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ του Ν4342/15 στις 9 Νοεμβρίου 2015, που ψηφίστηκε από τη βουλή, παύεται η λειτουργία όλων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε - Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε -Π.Υ.Σ.Δ.Ε) μέχρι να συγκροτηθούν εκ νέου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 42 του νέου νόμου. Μέχρι την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων δεν μπορεί να γίνει καμία υπηρεσιακή μεταβολή. Προς τι η σπουδή της άμεσης παύσης των συμβουλίων;

Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη συγκρότηση και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Σταθερή θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι τα δύο ορισμένα μέλη να επιλέγονται μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία με πρόσκληση ενδιαφέροντος και με σαφώς καθορισμένα, διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, προϋποθέσεις βασικές για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης λειτουργίας τους.

Δέσμευσή μας, ο αγώνας για διαδικασίες που συμβάλλουν στη διαφάνεια και στη νομιμότητα.