Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ψήφισμα ΓΣ ΕΛΜΕ Λάρισας για το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ (15/6/2015)

Στις 15 Ιουνίου 2015 η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας αποφάσισε το εξής: 

Το νέο τραγικό εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ προστίθεται σε μια σειρά εργατικών ατυχημάτων που προκύπτουν από την πλήρη καταστρατήγηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας από τους εργοδότες με μοναδικό σκοπό την εκμηδένιση του κόστους και την αύξηση των κερδών. 

Οι ευθύνες της εργοδοσίας των ΕΛΠΕ για το νέο έγκλημα είναι βαρύτατες. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως τα ΕΛΠΕ είναι μια εταιρεία που το 2013 ήταν στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών! Τα κέρδη ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013.

Καταγγέλλουμε την εγκληματική εργοδοσία και την κρατική αδράνεια που συντελούν σε εργατικά ατυχήματα υπογραμμίζοντας το αποτρόπαιο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος, στην παραδειγματική απόδοση ευθυνών, καθώς και στη λήψη μέτρων για την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργαζομένων των ΕΛΠΕ και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους να κερδίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίες που έχασαν από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. 
  • Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
  • Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
  • Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς
  • Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις. Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ